Poniedziałek kulinarny w SOK – Nowa Dęba
W Samorządowym Ośrodku Kultury w Nowej Dębie ruszyła kolejna edycja poniedziałków kulinarnych. 18 września 2017 r. w sali kameralnej SOK bohaterem wieczoru były ziemniaki z racji miesiąca ziemniaczanych żniw – wykopków. Panie z zespołu „Cyganianki” przygotowały: „kręgle” ziemniaczane i zupę ziemniaczaną na zasmażce. Liczne grono gości chętnie degustowało przysmaki, wielu wymieniało się kulinarnymi doświadczeniami z prowadzącymi.
„Poniedziałki kulinarne” to cykl spotkań popularyzujących kuchnię Lasowiaków. W trakcie wydarzenia omawiane będą przygotowywane potrawy, przypomniane zostaną tradycje związane z nimi oraz ich historia. Uczestnicy zapoznają się z recepturą ich przygotowania krok po kroku, z naciskiem na najistotniejsze szczegóły by potrawa zachowała smak i aromat. Użyte zostaną takie same przepisy, jakich używały nasze babcie. A to wszystko z pokazem przygotowania potrawy – bohatera spotkania – na żywo.
Źródło: www.kultura.nowadeba.pl