Poniedziałek kulinarny w SOK z TVP Rzeszów
Poniedziałek kulinarny, który odbył się 18 grudnia 2017 r. w sali kameralnej SOK miał szczególny charakter. Gospodynie z zespołu „Cyganianki”, działającego w CKL w Cyganach, przygotowały tradycyjne wigilijne potrawy z naszego regionu w towarzystwie kamery telewizyjnej TVP Rzeszów. Były to: barszcz grzybowy z ziemniakami oraz wigilijna kapusta z grochem. Dyrektor SOK p. Krystian Rzemień podkreślił, iż na Północnym Podkarpaciu kultywuje się świąteczne tradycje. Potrawy wigilijne są jarskie, przygotowane w dużej mierze tego, co daje las. O kuchni lasowiackiej opowiedziała p. Halina Ordon – kierownik zespołu. Panie gotowały wg starodawnych przepisów swoich babć, były ubrane w lasowiackie stroje, dania pięknie podały a towarzyszyła im lasowiacka kapela. Ich kulinarne dzieła degustowali licznie zebrani mieszkańcy, komplementom nie było końca… Reportaż ze spotkania zostanie wyemitowany przez TVP Rzeszów w czasie Świąt. Zapraszamy!
„Poniedziałki kulinarne” to cykl spotkań popularyzujących kuchnię Lasowiaków. W trakcie wydarzenia omawiane są przygotowywane potrawy, przypomniane tradycje związane z nimi oraz ich historia. Uczestnicy zapoznają się z recepturą ich przygotowania krok po kroku, z naciskiem na najistotniejsze szczegóły, by potrawa zachowała smak i aromat. Użyte zostały takie same przepisy, jakich używały nasze babcie. A to wszystko z pokazem przygotowania potrawy – bohatera spotkania – na żywo. Wykorzystane przepisy kulinarne pochodzą z książki „Kuchnia Lasowiacka” wydanej przez Stowarzyszenie „Lasowiacka Grupa Działania”, Nowodębskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne i Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie.
Źródło: www.kultura.nowadeba.pl